Over Liberec

Liberec is een stad in het noorden van Tsjechië nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Sinds de Middeleeuwen is Liberec het centrum van de textielnijverheid in Noord-Bohemen.

Stadhuis Liberec De eerste vermelding van Liberec dateert van 1348. Onder invloed van Vlaamse en Duitse linnenwevers die zich in de stad gevestigd hadden en de handel een impuls gaven, kreeg het in 1577 stadsrechten. In de 18e eeuw richtte de opkomst van de weefmachine de textielindustrie op veel plaatsen ten gronde. Dit gebeurde niet in Liberec omdat de lokale baron Liebig veel in deze machines investeerde. Liberec werd een van de eerste plaatsen waar arbeiders zich organiseerden en streden voor betere omstandigheden.

Liberec was de tweede stad van het Boheemse Rijk, gedurende deze periode aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich snel!

Het hart van Liberec wordt gevormd door het plein námĕstí Dr. E. Beneše en het daaraan gelegen stadhuis (1892) in een Vlaamse renaissancestijl. Andere bezienswaardigheden zijn de neogotische Antoniuskerk, de 17de-eeuwse Wallenstein-huizen ('Valdštejnské domky'), het barokke, kasteel van Liberec, De Heilige Kruiskerk (1733-1756; met een schilderij van Albrecht Dürer), het Noord-Boheems museum met glas en textiel, een renaissanceslot met Salvatorkapel en de grootste dierentuin van Tsjechië, de Zoo Liberec.

Ook is er een universiteit gevestigd in de stad, namelijk de Technische Universiteit Liberec. Deze universiteit biedt onderwijs aan zo'n 5000 studenten. Daarnaast bevindt het Severočeské museum zich in Liberec.

Vooral voor natuur en cultuur liefhebbers is Liberec een stad die niet snel zal vervelen. Daarnaast heeft Liberec twee gezichten, een zomer- en wintergezicht, met ieder zijn eigen hoogtepunten en bijzonderheden.


Liberec in de zomer

Liberec in de zomer

In de zomer hoeft u zich geen moment te vervelen in het prachtige Liberec. Zo kunt u zich onder andere vermaken met de volgende bezienswaardigheden: Dierentuin Zoo Liberec, Centrum Babylon, Botanische tuin, Museum Liberec, Jested, Kastelen & uitzichttorens, Golfbaan, diverse sportieve activiteiten, wandelroutes en nog veel meer! Lees verder...Liberec in de winter

Liberec in de winter

Ook in de winter hoeft u zich geen moment te vervelen in het prachtige Liberec. Zo kunt u zich onder andere vermaken met de volgende bezienswaardigheden: Skien op Jested, Bílí Tygři Liberec - IJshockey club, winterse wandelroutes, sportieve activiteiten, dierientuin Zoo Liberec, Centrum Babylon, kastelen en uitzichttorens, museum Liberec en nog veel meer! Lees verder...